Welcome

Συστασεις

Socializing

Alter Ego

Αναγνωστες

Google+ Followers

Pin Board

Αγαπω να διαβαζω

12 Φεβρουαρίου 2016

Η τούρτα της αγάπης


Εδώ και χρόνια, είναι σαφές ότι ο... ερωτύλος άγιος προσφέρει το δικό του μπουκαλάκι με τονωτικό στο εποχικό (και όχι μόνον) εμπόριο. Παράλληλα, οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και σκληρές.

Εντούτοις, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουμε σκωπτικά τη μαρκετίστικη φρενίτιδα του Valentine's, συνήθως δεν αποφεύγουμε τον πειρασμό να ετοειμάσουμε κάτι ιδιαίτερο για τους ή τις συντρόφους μας, την ημέρα που είθισται να γιορτάζουν οι απανταχού ερωτευμένοι.

Έστω και αν το τραπέζι μας δεν είναι τόσο πλούσιο όσο άλλοτε ή όπως εμείς ονειρευόμαστε, πάντα υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό δείπνο ή ακόμη κι ένα γλυκό αφού, σε τέτοιες περιστάσεις, σημασία έχει η αγάπη που βάζουμε, προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που θα κάνει την ημέρα αυτή αλησμόνητη.

Ας δούμε πώς θα παρασκευάσετε εύκολα τη δική σας τούρτα της αγάπης!

Υλικα

• Για τις βασεις (δυο καρυδατα παντεσπανια)

  • 6 αβγά
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ Μαρασκίνο
    ή
    1 κουταλάκι του γλυκού μπράντι
    ή
    1 βανίλια (βλ. Μικρά Μυστικά)
  • 1 - 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική (ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε την τούρτα σας)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 gr καρυδόψιχα κοπανισμένη (όχι θρυμματισμένη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

• Για τη γεμιση και την επικαλυψη

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • ½ - 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε την τούρτα σας)
  • 50 gr καρυδόψιχα κοπανισμένη (όχι θρυμματισμένη)
  • 10 - 12 κερασάκια Μαρασκίνο ή κεράσια γλυκό, ή πορτοκάλι γλυκό  (Βλ. Μικρά Μυστικά)
  • 300 gr σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη σε φλούδες

Εκτελεση

• Bασεις (Παντεσπανια)


Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ποσότητα της κρυσταλλικής ζάχαρης.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγγα, προσθέτοντας σιγά σιγά —όσο χτυπάμε— την υπόλοιπη ποσότητα της κρυσταλλικής ζάχαρης.

Η καρυδόψιχα θα πρέπει να είναι κοπανισμένη (που σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε γουδί, ούτως ώστε να ελέγχουμε εμείς πού θα σταματήσουμε. Εάν χρησιμοποιήσουμε multi, ενδέχεται να θρυμματίσουμε / κονιορτοποιήσουμε την καρυδόψιχα —κάτι που, δεν το θέλουμε). Αφού, λοιπόν, κοπανίσουμε όλη την καρυδόψιχα, κρατάμε στην άκρη 50 gr για τη γέμιση και επικάλυψη.

Ραντίζουμε τα 250 gr της κοπανισμένης καρυδόψιχας με το λικέρ ή το μπράντι, ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ή, στα 250 gr της κοπανισμένης καρυδόψιχας, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια.

Και στις δύο περιπτώσεις, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και ρίχνουμε το μίγμα μας αυτό στο μίγμα των κρόκων, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος, ενώνουμε όλο αυτό το μίγμα μ' εκείνο, της μαρέγγας.

Για το ψήσιμο, θα χρειαστούμε δύο ταψάκια διαμέτρου 26 - 27 cm. (Μην χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα, εκτός εάν προσθέσετε επιπλέον 1/3 των υλικών που δίνονται παραπάνω).

Έχουμε λιώσει το βούτυρο και αλείφουμε με αυτό, τα ταψάκια μας.

Ρίχνουμε στα ταψάκια το μίγμα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους  160° - 170° (ανάλογα με τον τύπο του φούρνου σας) για 30' περίπου.

Βγάζουμε τα παντεσπάνια και τ' αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

• Γεμιση - Επικαλυψη


Χτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, μέχρις ότου αρχίσει να δένει.

Ρίχνουμε στη σαντιγύ τα 50 gr καρύδια και χτυπάμε λίγο ακόμη, ίσα ν' αναμιχθούν.

Σε μια στρογγυλή πιατέλα (30 - 32 cm) βάζουμε το ένα παντεσπάνι και αλείφουμε με τα 2/3 περίπου της ποσότητας του μίγματος. (Χρησιμοποιούμε μαρίζ ή οποιαδήποτε πλαστική σπάτουλα).

Προσθέτουμε το δεύτερο παντεσπάνι, αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα και καλύπτουμε την τούρτα μας με τις φλούδες της κουβερτούρας.

Διακοσμούμε με τα κερασάκια (μαρασκίνο ή γλυκό) ή το πορτοκάλι.

Μικρα Μυστικα

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο παντεσπάνι μας είτε μπράντι είτε μαρασκίνο είτε βανίλια. Καλό είναι όμως ν' αποφύγουμε κάποιες... κακοτοπιές! Εάν βάλουμε μπράντι, δεν θα προσθέσουμε μαρασκίνο στη διακόσμηση.
  • Εάν έχετε βαρεθεί το... κερασάκι στην τούρτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκό πορτοκάλι (το οποίο σουρώνετε / στραγγίζετε πολύ καλά) κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια. Στην περίπτωση αυτή, προτιμούμε το μπράντι στο μίγμα για το παντεσπάνι μας.
  • Εάν θέλετε λιγότερο γλυκιά την τούρτα σας, κρατήστε τις μικρές ποσότητες που προτείνονται αλλά, όχι ποσότητες μικρότερες από αυτές.


Αναφορες  — Credits
H εικόνα που συνοδεύει το κείμενο αποτελεί σύνθεση/κολλάζ και είναι ενδεικτική.
Τη φωτο της τούρτας, αριστερά, πήρα από το site της Zoë Bakes και απεικονίζει το γλυκό της δικής της συνταγής.
Natasha N. ♥ living-and-love.blogspot.gr ♥ 12 Φεβρουαρίου 2016, 2:03 π.μ.

4 σχόλια:

  1. Μα τον Άγιο Βαλεντίνο, ένα σοκολατένιο γλυκό θα το ήθελα σήμερα, και όχι λόγω τής ημέρας.. ;) Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγη Υγείας λεμόνι, τη γεύτηκα (να την πω την αμαρτία μου!)

      Άντε, γλυκαμένες να 'μαστε!

      Διαγραφή
  2. Καλέ, ανεξαρτήτως ημέρας, θα το... τσάκιζα αυτό το θεσπέσιο γλύκισμα!
    Στη μαρασκίνο εκδοχή όμως ή στην μπράντι-πορτοκαλάκι?!
    Χμμμ! (Μη μου βάζετε τέτοια διλήμματα!!!)
    χιχιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ότι περιφρονώ το μαρασκίνο, αλλά ψηφίζω δαγκωτό (κυριολεκτικά!) το μπράντι-πορτοκαλάκι!
      ^.^

      Διαγραφή

To 'μαθες;

Secret Spring Circles #2
από την
Woman in Blogs
Θέμα: Welcome!

Αναζητηση

Ισως θα ηθελες να διαβασεις

A book, a choice #1 : O Τόπος των Πιστών

Αν κάτι ενώνει τους περισσότερους από εμάς, στη δική μας blog-o-γειτονιά (δεν ξέρω για άλλες και συνεπώς, δεν ομιλώ!) είναι η αγάπη μας...

Κατηγορια μονη της

Πρωτοβουλία από την
Blogger της Διπλανής Πόρτας
κατά της Λογοκλοπής

About Copyright

© 2016 Natasha N. ♥ Living'n'Love ♥
Template design © Natasha N.
Unless otherwise stated, the copyright of the content of this blog is owned by Natasha N.
‘Fair Use’ of any third party copyrighted material which are and remain the property of their respective owners.
Living-and-love.blogspot.gr makes no claim of copyright on such material.